Skip links

Wat is de Omgevingswet – alles wat je moet weten

De kans is groot dat je wat meer te weten wilt komen over de Omgevingswet. Je bent namelijk met een reden hier op de site terecht gekomen. Zoals je wellicht al hebt gelezen is de Omgevingswet aan te merken als de overkoepelende wet die alles kan vertellen omtrent de regels voor het bouwen van nieuwe panden en het beschermen van de natuur. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we besloten om de belangrijkste informatie rondom de Omgevingswet in dit artikel voor je op een rijtje te zetten.

De Omgevingswet – functie van de wet

Goed, laten we maar eens beginnen bij het begin. Waar is de Omgevingswet voor bedoeld vraag je je af? Deze wet is met name gericht op onze leefomgeving en op de wijze waarop deze leefomgeving vorm wordt gegeven. Doordat het vrij onoverzichtelijk is om allerlei losse wetten te hanteren op het gebied van de leefomgeving is er besloten om alles onder te brengen in een centrale weg. Dit is natuurlijk de Omgevingswet. Deze wet bevat op dit moment 26 verschillende wetten op het gebied van wonen, mobiliteit, milieu, natuur, water en gezondheid. De komst van de Omgevingswet heeft ervoor gezorgd dat het Omgevingsrecht veel duidelijk is geworden.

De Omgevingswet regelt bijvoorbeeld wat er moet gebeuren bij de aanleg van nieuwe wegen. Ook worden er verplichtingen gegeven waar je aan moet voldoen als je graag een omgevingsvergunning aan wilt vragen. Dit heeft te maken met het feit dat sommige bedrijven grote gevolgen met zich mee weten te brengen voor de natuur en voor het milieu. Zo bepaalt de Omgevingswet dat bedrijven niet zomaar afval in de sloot mag afvoeren. Dit wordt allemaal gedaan om de algemeen leefomgeving zo goed mogelijk te waarborgen.

Komst van de nieuwe Omgevingswet

In 2022 zal de nieuwe Omgevingswet worden ingevoerd. Hoewel er op dit moment nog wat veranderingen worden doorgevoerd omtrent de laatste bepalingen is de kans groot dat deze wet er toch zal komen. Door de nieuwe wet wordt er geprobeerd om te zorgen voor een samenhangende aanpak bij het verbeteren van de leefomgeving in Nederland. Om op de hoogte te blijven rondom de laatste ontwikkelingen van de nieuwe Omgevingswet is het handig om de website van jouw gemeente in de gaten te houden. Hier vind je alles terug wat je moet weten omtrent de nieuwste wettelijke bepalingen uit de Omgevingswet.

Meer te weten komen over de Omgevingswet?

Door de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen rondom de Omgevingswet. De Omgevingswet is een belangrijke wet om door te nemen indien je van plan bent om iets te gaan bouwen. Voor de huidige regelgeving binnen de Omgevingswet is het handig om even een kijkje te nemen op de website van de Wetten van de Overheid. Hier vind je de huidige regelgeving terug waar je je aan dient te houden bij het bouwen. Blijf ook zeker even hangen op deze site om meer te weten te komen rondom belangrijke wettelijke bepalingen. Wist je dat wij ook cursussen en omgevingsopleidingen aanbieden?