Sinds de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) per 1 januari 2024 is de bouwsector in beweging. Kwaliteit en veiligheid staan meer dan ooit centraal, en onafhankelijke kwaliteitsborgers spelen hierin een sleutelrol. Maar ook aannemers, projectontwikkelaars, toezichthouders en andere professionals krijgen met kwaliteitsborging te maken. Wil jij begrijpen hoe dit het bouwproces beïnvloedt en hoe je hierop kunt inspelen?
Onze opleiding Kwaliteitsborging biedt een unieke mix van online theorie en inspirerende praktijksessies. Of je nu zelf kwaliteitsborger wilt worden of vanuit een andere rol grip wilt krijgen op kwaliteitsborging, deze opleiding geeft je de kennis en vaardigheden om direct impact te maken.
De opleiding Kwaliteitsborging bestaat uit 6 modules, gericht op wetgeving, techniek en communicatieve vaardigheden. Elke module combineert online en fysieke onderdelen. Tijdens de online sessies ligt de focus op theorie, terwijl we tijdens de fysieke lesdagen praktisch aan de slag gaan met de toepassing van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), de bouwwet- en regelgeving, en andere relevante wetgeving. Daarnaast besteden we aandacht aan het vinden en toepassen van milieuregels en lokale voorschriften.
Na de afronding van de opleiding en ontvangst van jouw diploma krijg je nog een mogelijkheid om de verdiepingsmodule te volgen. Voor elk afgerond thema binnen deze module ontvang je een certificaat.
Module 1 Wkb algemeen
In deze online module krijg je inzicht in de belangrijke wet- en regelgeving. Deze module vormt de basis van de opleiding.
Module Instrumentaanbieders
In deze online module krijg je inzicht in de verschillende instrumentaanbieders. Je leert de verschillen tussen de instrumenten kennen en waar je op moet letten bij het gebruik ervan.
Module Techniek
In de module techniek leer je meer over de inhoud en basisbegrippen van het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Praktijksessie 1
Bij de eerste drie modules wordt één praktijksessie georganiseerd.
Module risicobeheersing
Deze module biedt je een uitgebreide inleiding in de wereld van risicobeheersing en -beoordeling. Je ontdekt de verschillende facetten van risicomanagement en leert hoe je risico’s effectief kunt identificeren, analyseren en beheersen. Deze module bestaat uit een online deel en één praktijksessie.
Module Vastleggen en rapporteren
Deze module is een volgende stap in het Wkb-proces. In deze module leer je wat je moet vastleggen en rapporteren, en hoe je dit op de juiste manier doet. Deze module bestaat uit een online deel en één praktijksessie.
Module Vaardigheden bij kwaliteitsborger
Deze module bestaat uit twee praktijksessies. Tijdens deze sessies gaan we dieper in op de communicatieve vaardigheden die essentieel zijn voor elke kwaliteitsborger.
Module Verdieping techniek
De verdiepende module Techniek bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, waaronder de volgende thema’s:
Je kunt deze onderwerpen afzonderlijk of in combinatie volgen, afhankelijk van jouw interesses en behoeften.
Elk thema wordt behandeld via een combinatie van e-learning en een praktijksessie, zodat je zowel theoretische kennis opdoet als praktische vaardigheden ontwikkelt
Tijdens de opleiding neem je deel aan in totaal zes praktijksessies, elk gericht op een specifiek onderwerp, variërend van rapporteren tot het vastleggen van risico’s. Deze sessies zijn ontworpen om je in staat te stellen het geleerde uit de online modules daadwerkelijk in de praktijk toe te passen.
Onze ervaren vakdocent begeleidt je door middel van realistische casussen, zodat je leert hoe je de theorie kunt vertalen naar praktische situaties. De praktijksessies zijn vooral gericht op oefenen en doen, wat betekent dat je actief aan de slag gaat tijdens deze sessies! Als rode draad wordt er één grote casus ingezet die bij alle sessies terug komt.
Na afloop van de opleiding ben je volledig voorbereid om direct in de praktijk aan de slag te gaan en je kennis en vaardigheden toe te passen in je werk. Dit aspect van de opleiding zorgt ervoor dat je niet alleen theoretische kennis opdoet, maar ook de praktische vaardigheden ontwikkelt die essentieel zijn voor succes in de beroepspraktijk
De opleiding duurt in totaal 9 maanden.
De examencommissie bestaat uit een team van ervaren leden, gerenommeerde professionals uit de sector. Zij bewaakt het juiste verloop van de examens en de uitgifte van de diploma’s, zodat de kwaliteit en integriteit van de opleiding gewaarborgd zijn en blijven.
De opleiding Kwaliteitsborging wordt afgerond met een examen. Alle online geleerde theorie en de inhoud van de praktijksessies komen samen in dit examen. Wanneer je het examen succesvol hebt afgerond, de online modules hebt doorlopen en aanwezig bent geweest tijdens de praktijksessies, ontvang je het diploma.
Naar verwachting zal de opleiding in mei van start gaan. Wil jij op de wachtlijst komen en zo op de hoogte worden gehouden van de actuele startdata en andere informatie? Meld je dan aan voor de wachtlijst.
Over Envire
Envire verzorgt scholing voor organisaties die te maken hebben met de fysieke leefomgeving: de bouw, infrastructuur, vergunningverlening, toezicht & handhaving (VTH), milieu, natuur, cultureel erfgoed en duurzaamheid. Envire brengt sinds 2021 lesstof en wetgeving op een stimulerende manier tot leven. Dat dit aanspreekt is zeker: in onze eerste jaar hebben wij al voor 60 opdrachtgevers en 2300 deelnemers mogen werken.
Onze opleidingen
Contactgegevens
Envire omgevingsopleidingen
Vlasbaan 6
2352 AH Leiderdorp
KvK 80870279
BTW NL861832061B01
© Envire | Website gemaakt door Buro Staal
Over Envire
Onze opleidingen
Contactgegevens
Envire omgevingsopleidingen
Vlasbaan 6
2352 AH Leiderdorp
KvK 80870279
BTW NL861832061B01
© Envire | Website gemaakt door Buro Staal