De opleiding Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (ABW1) biedt een grondige kennismaking met alle aspecten van het VTH-vakgebied. In vier modules duik je dieper in de toepassing van de Omgevingswet, leer je verschillende procedures kennen, krijg je inzicht in bouwwet- en regelgeving en ontdek je hoe duurzaamheid in de praktijk wordt toegepast. Daarnaast biedt deze opleiding een kijkje achter de schermen van de overheid, waarbij je leert waar je rekening mee moet houden. Bovendien omvat de opleiding softskillstrainingen die je helpen je vaardigheden te verbeteren, zodat je je werkzaamheden nog effectiever kunt uitvoeren.
De VTH-opleiding (ABW 1) bestaat uit vier modules, die je zowel als volledige opleiding kunt volgen als los van elkaar. Zo bepaal je zelf welke module je wanneer volgt, passend bij jouw tempo en leerbehoeften. Wil je alle vier de modules volgen? Dan adviseren we te starten met de module “Hoe werkt de overheid” voor een stevige basis.
Deze module bestuurskunde biedt een mooie basis om goed van start te gaan. De wereld van de fysieke leefomgeving is complex en sterk verweven met bestuurlijke en politieke processen. In deze module krijg je inzicht in het bestuurlijke landschap en het speelveld waarin je opereerr. Hierdoor begrijp je de context waarin je werkzaam bent en kan je beter inspelen op de dynamiek van het vakgebied.
Deze module brengt je de technische kennis en vaardigheden bij die je nodig hebt voor bouwplantoetsing, toezicht en handhaving. Je leert waar je op moet letten bij het toetsen van bouwplannen en ontdekt welke aspecten essentieel zijn bij het uitoefenen van toezicht. Daarnaast ontwikkel je praktische vaardigheden die je kunt inzetten tijdens de handhaving van bouwprojecten. Zo sta je straks stevig in je schoenen bij elke stap van het proces.
De casemanager speelt een cruciale rol in het beoordelen van aanvragen: zijn ze volledig en voldoen ze aan alle eisen? In deze module staan de gehele procedure en de kritieke punten — van initiatief tot vergunningverlening — centraal. We leren toekomstige casemanagers (en iedereen die met deze rol te maken krijgt) hoe zij, met oog op de doelen van de Omgevingswet, hun werk optimaal kunnen organiseren en professionaliseren.
De module duurzaamheid neemt je mee in de integraliteit van de Omgevingswet. Zo is bijvoorbeeld de milieuwetgeving grotendeels opgenomen in de Omgevingswet. Als vergunningverlener, toezichthouder en/of handhaver krijg je ook te maken met thema’s als MPG, BENG en duurzame initiatieven. Om je blik te verruimen nemen we je in deze module mee in de stappen die een gemeente kan zetten voor een duurzamere leefomgeving.
Voor deze opleiding is het niet nodig dat je al veel ervaring hebt als vergunningverlener, casemanager, toezichthouder, bouwplantoetser, handhaver of een vergelijkbare functie. Ook als je nieuw bent in het vakgebied ben je van harte welkom!
Bouwkundige kennis is geen vereiste, al kan het handig zijn voor de module Bouwplantoetsing, Toezicht en Handhaving. Geen zorgen als je nog niet veel weet over bouwkunde; we begeleiden je stap voor stap. Zo kun je zonder problemen meekomen en jezelf ontwikkelen tot een professional.
De modules Hoe werkt de overheid en Duurzaamheid rond je af door de e-learnings te volgen en aanwezigte zijn bij de lesdagen. De modules Casemanagement en Bouwplantoetsing, toezicht en handhaving sluiten daarnaast af met een individueel examen. Dit zijn examens waarbij fysieke aanwezigheid verwacht wordt. Tijdens het examen mogen diverse websites en wetteksten gebruikt worden.
De examencommissie bestaat uit een team van ervaren leden, gerenommeerde professionals uit de sector. Zij bewaakt het juiste verloop van de examens en de uitgifte van de diploma’s, zodat de kwaliteit en integriteit van de opleiding gewaarborgd zijn en blijven.
Na het succesvol afronden van een module ontvang je een certificaat. Na het behalen van alle vier de modules ontvang je het diploma VTH (voorheen ABW1), wat ondertekend en goedgekeurd is door de examencommisie.
Benieuwd naar de kosten per module? Die vind je terug in de bovenstaande links. Meld je je direct aan voor alle modules? Dan ontvang je een korting voor de gehele opleiding. De totale opleiding bedraagt dan €6175,-.
Over Envire
Envire verzorgt scholing voor organisaties die te maken hebben met de fysieke leefomgeving: de bouw, infrastructuur, vergunningverlening, toezicht & handhaving (VTH), milieu, natuur, cultureel erfgoed en duurzaamheid. Envire brengt sinds 2021 lesstof en wetgeving op een stimulerende manier tot leven. Dat dit aanspreekt is zeker: in onze eerste jaar hebben wij al voor 60 opdrachtgevers en 2300 deelnemers mogen werken.
Onze opleidingen
Contactgegevens
Envire omgevingsopleidingen
Vlasbaan 6
2352 AH Leiderdorp
KvK 80870279
BTW NL861832061B01
© Envire | Website gemaakt door Buro Staal
Over Envire
Onze opleidingen
Contactgegevens
Envire omgevingsopleidingen
Vlasbaan 6
2352 AH Leiderdorp
KvK 80870279
BTW NL861832061B01
© Envire | Website gemaakt door Buro Staal